Pyrenæerne

Les Cazottes ligger i Pyrenæerne, i Tech-dalen, den sydligste af de 3 langstrakte dale, som går øst-vest gennem bjergkæden.

 

 

Myten om navnet

En gammel, græsk myte forbinder Pyrenæernes navn med Kong Bebryx’ smukke datter Pyrene, som efter at have været forgæves kurtiseret af alverdens konger og prinser endelig faldt for helten Herkules, der i en pause mellem sine mange opgaver indfandt sig for en stund i Bebryx’ rige. Deres kærlighed bar frugt (i visse genfortællinger af myten i form af en slange…), og af frygt for sin faders vrede over denne (til en vis grad ulækre) vanærelse søgte Pyrene tilflugt i de afsidesliggende bjerge langt over det store hav. Her blev hun imidlertid sønderrevet af bjergenes bjørne og griffer, og Herkules, der (som den travle og i nogen grad rastløse mand han jo var) netop var i færd med at rive nogle bjerge ned med de bare næver, hørte hendes skrig om hjælp, slap hvad han altså ikke havde i hænderne, hoppede op i Herk-mobilen og forsøgte at komme hende til undsætning. Men, ak, han kom for sent og fandt hende død. Ved denne ulykke proklamerede Herkules i følge myten: “For at du, min elskede Pyrene, skal blive husket for altid af de, som befolker dette land, skal disse bjerge fremover bære navnet Pyrenæerne“. Alt havde nok været anderledes, hvis den unge mand bare var blevet hos hende, i stedet for at føre sig frem med sine kolossale kræfter for at tilfredsstille middelhavsherskernes trang til at omgås muskuløse helte, og måske ville bjergene i dag bare havde heddet ’Catalanerbjergene’ eller ’Tibirke Bakker’…

Er man mere til latin end til græsk og har derfor skullet gøre rede for den romerske historie ved latineksamen, vil man sikkert i højere grad forbinde bjergkæden med den karthanske hærfører Hannibals 37 elefanter, som blev drevet over i den 2. puniske krig i 218 f. Kr. Siden undlod han, selvom han havde chancen, at ødelægge Rom. Dette var en strategisk fejltagelse af dimensioner, som mange turister (og romere) dog den dag i dag er ham yderst taknemmelige for.

Udsigten om vinteren fra den nærliggende golfbane Falgos

 

Geologisk oprindelse

Er man derimod geolog vil man mene, at Pyrenæerne er den yngste af Europas bjergkæder. Den er skabt i løbet af en periode på mere end 180 mio. år gennem den afrikanske kontinentalplades bevægelse nordpå mod den euro-asiatiske, og hænger for så vidt sammen med Himalaya-kæden. Den nuværende bjergkædes formation er resultatet af de seneste forskubbelser for ca. 60 mio. år siden. Kontinentalpladernes bevægelser kan den dag i dag forårsage jordskælv og vulkanudbrud i Middelhavsområdet. Istidens gletchere og senere smeltevandet og de nuværende floder har medvirket til udformningen af den ufattelige natur, blandt andet de berømte cirkeldale og de tre lange, tværgående dale, hvor floderne Agly, Têt og Tech løber, samt en række naturlige kløfter, grotter og drypstenshuler (blandt andet Les Gorges de la Fou, som ligger i Tech-dalen, kun 20 minutters kørsel fra Les Cazottes).

Kæden er ca. 120-150 km bred og strækker sig med sine ca. 420 km fra Middelhavet til Atlanterhavet. Det sydligste massiv danner den naturlige grænse til Spanien. Lilleputstaten Andorra er klemt inde i en lille dal mellem Frankrig og Spanien i den østlige del af bjergene og er populær blandt turister, ikke mindst på grund af de lempelige toldregler ("lidt lige som Stena-Line", som en af vores lejere har skrevet i gæstebogen. Blot uden færge...).

Blot få minutters gang op ad vejen, og man bliver overalt mødt med denne fantastiske udsigt

 

 

Naturen

Pyrenæerne er et af verdens mest varierede og, siger nogle, smukkeste bjergmassiver. Uanset fra hvilken vinkel, man betragter bjergene, uanset hvornår på dagen eller året, tager bare synet pusten fra én. Det er her, at ordet ’bjergtaget’ for alvor giver mening… Faunaen er rig og mangefacetteret, og er man fx fuglekigger vil man glæde sig over ørnene og andre sjældne rovfugle. Selv den pyrenæiske bjørn lever endnu, om end der kun er ca. 100 eksemplarer tilbage i de mest afsides egne af bjergene. Bjørnen er dog stadig mytologisk, og i Saint Laurent de Cerdans er den traditionelle, årlige bjørnefest fortsat en af de største begivenheder.

At bjergene er et paradis for bjergklatrere og elskere af lange, nogle gange strabadserende vandreture, siger sig selv. Vil man se en dejlig rejsebeskrivelse fra en 14 dages vandretur i Pyrenæerne, så er Kim Greiners smukke og interessante websted et must!